
Murat ÇETİN
mimari üretim araştırma & danışmanlık
Projeler (Seçki)




ÇANAKKALE SAVAŞI ARAŞTIRMALARI MERKEZİ BİNASI (ÇSAM) / 2015
Ulusal mimari yarışma projesi
(1.lik Ödülü)
4500 m2
Çanakkale - Türkiye
Çanakkale savaşları araştırma merkezi, sadece araştırma ofis ve laboratuvarlarından ibaret bir bütünlük değil, yapının ortak dolaşım alanlarının her bir noktasında savaş belleğinin mekansal olarak da deneyimlendiği bir süreklilik olarak ele alınmıştır. Yeraltında gömülü bir tarihin kapsamlı araştırılmasına yönelik bir yapay arkeolojik ve historiyografik kazı niteliği taşıyan bina içeriği, "bir duvar ve üç ana ışık kuyusu" ile ifade edilebilecek ana ve yalın mekansal kurguya dayalı olarak yorumlanmıştır. Dolayısıyla "bir duvar ve bir park" (ve altında gömülü bir yapı) alanından ibaret bir tasarım konsepti benimsenmiştir. Ziyaretçi ve kullanıcıları yarışma alanına yaklaşımdan itibaren yavaşça yeraltına alan bu kurgu, gerek yeraltı (siper), gerek su altı (denizaltı) deneyimlerini kullanıcıya ortak dolaşım alanlarında hissettirerek, yapı içeriği ile sürekli bağ kurmalarını hedefler. Tasarımın ana ögesi olan, ve kentin tarihi ve morfolojisinde önemli yer tutan duvar unsuru, içinde barındırdığı rampalar sistemi ile, tüm işlev gruplarının açıldığı bir dolaşım ve savaş belleğini deneyimleme omurgası olarak ele alınmıştır. Duvar, içinde bir savaş deneyim mekanı barındırırken, dışarıda bir etkinlik yüzeyi olarak tasarlanmıştır. Kimi zaman bir sahne dekoru kimi zaman bir projeksiyon perdesi işlevi üstlenecek bir fon elemanıdır duvar...
E.Eriş, M.&M. Hamarat ve U.Aksoylu ile birlikte.




ANAMUR ATATEPE SOSYAL MERKEZ ve ÇEVRE DÜZENLEMESİ PROJESİ/ 2014
Ulusal mimari yarışma projesi (1.Mansiyon Ödülü)
1000 m2
Mersin/Anamur - Türkiye
Ormana saldıran kent karşısında direnirken ‘çığlık çığlığa’ haykıran; kentle orman arasında bakir niteliğini korumaya çalışırken strese girmiş; anamur’un sıcak günlerinde, kekik, menengiç, ıhlamur, çitlembik kokularının yörede hakim rüzgarlarla tepede savrularak insanın doğaya sıkı sıkıya kenetlendiği bir arazidir atatepe… tarih, kültür ve doğanın katmanlaştığı bu özgün lokasyon, kimliğini koruyacak, direnişine omuz verecek, saldırganına göğüs gerecek bir dosta susamıştır ve onu haketmektedir… Sosyal Merkez Binası bu dostluğa bir adaydır…
Kente hakim böylesi bir tepeye kurulu ve simgesel anlam taşıyacak bir sosyal merkezi ihtiyacı, tasarım yaklaşımının iki temel eksen doğrultusunda belirlenmesine yol açmıştır:
1- Simgesel sosyal yapıların tarihsel emsalleri, özellikle de akdeniz-ege kültürel ve doğal coğrafyasındaki tipojilerden ‘akropol’ mimarisi, bu yapıların geometri ve oranları, kentten algılanışları ve dolayısıyla yapının kent akslarıyla ilişkisinin soyutlanarak kurulması.
2- Top beleninin yer ve kolektif hafızası ile ilişkisini simgeleyen metaforların yapı tektoniği ve geometrisi aracılığıyla soyutlanması
E.Eriş, M.Hamarat, U.Aksoylu, Y.Kayaoğlu, P.Çuhadar ve V.Öz ile birlikte.
.






MERZİFON İŞ ve YAŞAM MERKEZİ BİNASI / 2017
Ulusal mimari yarışma projesi (katılım)
4000 m2
Merzifon/Amasya - Türkiye
Program yoğunluğunun kaçınılmaz olarak dikte ettiği (ve belli niteliklere sahip mevcut mütevazı bir kitle yerine daha ağır bir kitle empoze eden); masif, geçirimsiz, sağır, ağır ve etrafındaki yayalaştırma bölgeleri arasında engel teşkil edici sonuç ürünün üstesinden gelmek üzere, kalıpları aşan, ‘kutunun dışında’ (out of the box) ve yanal düşünmeye dayalı, alternatif bir strateji kaçınılmaz hale gelmektedir. Böylesi bir yaklaşım ışığında, basit, yalın şemaya dayalı, ancak
76732
provakatif ve iddialı, hatta rutin mimari düşünce kalıpları tersyüz edildiğinde kolayca açığa çıkıveren bir çözümü keşfetmek, mevcut koşullara bambaşka bir perspektiften bakarak bu çözümün perdesini kaldırmak gerekir.
Bu bağlamda, öneri çözüm, yapı programını konvansiyonel kalıplardan kurtaran radikal bir morfolojik yaklaşım sunarak (Şekil 2), ‘yapının altını parçalayıp üzerini ise örtmeyi’ hedefler. Böylece problem olarak ortaya konan; boşluk, üç boyutlu algı, insan hareketliliği ve geçirgenliğinin sağlandığı bu mimari öneri, sunulan problemi kentsel bir boyutta çözüme taşır. Öneri şema yapı programı gereksinimlerini eksiksiz karşılarken kentsel yaşama getirdiği zenginleşmeyi bir katma değer olarak sunar.
Uysalkan Mimarlık le birlikte




ODTÜ KM GİRİŞ MEYDANI DÜZENLEMESİ / 2018
Ulusal davetli mimari yarışma projesi
(3.lük Ödülü)
Ankara - Türkiye
‘Bilgi’ ve onun aracılığıyla ‘aydınlanma’ olgularının tektonik bir ifadesi olmalıdır Kültür ve Kongre Merkezi girişindeki meydan… Bu yüzden, bir yandan ODTÜ’lüyü özgürce doğayla bütünleştirirken, diğer yandan da ürettiği bilimin insanlık nezdindeki yüceliğini, dingince ve tevazu içinde deneyimlediği huzurlu bir ritüel mekanına dönüştürülür bu düğüm noktası… Kuruluşunda umutla dikilen fidanların bugün ODTÜ’lüye sunduğu köklenmiş ağaç dokusunun ve, nüveleri Çinici çiftinin bu umuda biçim verdiği mimaride yatan, ODTÜ’lüye çok ama çok aşina çıplak beton duvar ışınlarının arasındaki dikey ve yatay diyalektiği ve bu çelişkinin yarattığı enerji ve dramanın sükunetle dışavurumudur artık bu alan... Doğayı ve topoğrafyayı aslına döndürme ve iade-i itibar girişimidir yapılan yumuşak dokunuş… Bilgi ve doğal insan akışlarının çakışması ve kesişiminde saklı enerji kapasitesinin, kültür olgusuna evrilişini planimetrik ve plastik olarak da ifade etmeyi hedefleyen ana şema, mekânsal kurguyu üst kotlardan doğup alt kotlarda durgunlaşan ve bilgiyi ifade eden su unsuru eşliğinde oluşturur.
Uysalkan mimarlık ile birlikte…





19 MAYIS İZLEĞİ KENTSEL TASARIM PROJESİ / 2017
Ulusal mimari yarışma projesi
(2. Mansiyon Ödülü)
Samsun - Türkiye
‘Uysalkan mimarlık ile birlikte…





ELAZIĞ KENT MEYDANI TASARIMI PROJESİ / 2017
Ulusal mimari yarışma projesi
(3. Mansiyon Ödülü)
Elazığ - Türkiye
Uysalkan mimarlık ile birlikter…





BANDIRMA-PARK KENTSEL TASARIM ve SOSYAL MERKEZ BİNASI PROJESİ / 2017
Uluslararası kentsel tasarım ve mimari yarışma projesi (Katılımcı)
Balıkesir - Türkiye
Uysalkan Mimarlık ile birlikte…




MERSİN TEVFİK SIRRI GÜR STADYUMU ve KIYI DÜZENLEMESİ KENTSEL TASARIM PROJESİ / 2018
Ulusal mimari yarışma projesi (Katılımcı)
Ankara - Türkiye
‘.
Uysalkan mimarlık ile…



DOĞUKENT (I) KENTSEL CEPHELER TOPLU KONUT VE KENTSEL TASARIM PROJESİ / 2002
Ulusal mimari yarışma projesi (Satınalma Ödülü)
Ankara - Türkiye
…



ANTALYA KARAALİOĞLU PARKI KENTSEL TASARIM ve BELEDİYE HİZMET BİNASI MİMARİ PROJESİ / 2003
Ulusal mimari yarışma projesi (Katılımcı)
Ankara - Türkiye
…




DENİZ MÜZESİ BİNASI PROJESİ / 2005
Ulusal mimari yarışma projesi (katılımcı)
Beşiktaş / İstanbul - Türkiye
…




MANİSA BELEDİYE HİZMET BİNASI PROJESİ / 2005
Ulusal mimari yarışma projesi (katılımcı)
‘.
Ö.Gülsen ile birlikte…




PANANOS PLAJI KENTSEL TASARIM PROJESİ / 2004
Ulusal mimari yarışma projesi (katılımcı)
İzmir - Türkiye
.
N.Ergün ile birlikte…




SELÇUK GENÇLİK MERKEZİ BİNASI PROJESİ / 2016
Ulusal mimari yarışma projesi (katılımcı)
3000 m2
İzmir- Türkiye
‘…




KORE-SEOUL YAŞLI BAKIM EVİ PROJESİ (Öneri I) / 2019
Uluslararası mimari yarışma projesi (katılımcı)
4000 m2
Seoul - G. Kore
.
Oktaa mimarlık ile birlikte…




KORE-SEOUL YAŞLI BAKIM EVİ PROJESİ (Öneri II) / 2019
Uluslararası mimari yarışma projesi (katılımcı)
4000 m2
Seoul - G. Kore
‘.
Oktaa mimarlık ile birlikte…




ZONGULDAK ÜZÜLMEZ KÜLTÜR VADİSİ LAVUAR-ATÖLYE BİNALARI KÜLTÜR MERKEZİ DÖNÜŞTÜRME ve EK YAPI PROJESİ / 2018
3000 m2
Zonguldak - Türkiye
‘Endüstriyel Miras ve emek tarihi belleği bağlamında, harabe ve makina estetiği kavramları ile tarihi dokuda çağdaş ek kavramlarını sentezleyen yeniden işlevlendirme ve restorasyon projesi Valilik ve İl Özel İdaresi onayı ile Anıtlar Kurulu ön onayı alınmış, ancak proje uygulanamamıştır.
Uysalkan Mimarlık ile birlikte…
Proje XXI dergisinde yayınlanmıştır.
(https://xxi.com.tr/i/emegin-izlerine-eklemlenmek)




EMİNÖNÜ-YENİHAN RESTORASYON ve MÜZE EK YAPISI PROJESİ / 2019
450 m2
İstanbul - Türkiye
.
.
Uysalkan Mimarlık ve Renova Restorasyon ile birlikte…




TARSUS MAKAM-I DANYAL CAMİ RESTORASYONU ve MÜZE EK YAPI PROJESİ / 2006
Restorasyon ve yeniden işlevlendirme uygulama projesi
(Tarihi Kentler Birliği Ödülü)
Tarsus/Mersin - Türkiye
‘19. yüzyıl camisi altındaki katmanlarda, çeşitli kotlarda Roma'dan Osmanlı2ya çeşitli arkeolojik katmanlar içeren yapı ve altındaki kalıntılar, kentsel arkeoloji ve koruma disiplini ilkeleri çerçevesinde bir yer altı ve yerüstü seyir rotasını sarmalayan, camiyi ve altındaki türbeyi odağına alan, bir koruyucu hafif kabuk ve müze ek yapısı olarak projelendirilmiştir.. Belediye ve Anıtlar Kurulu onayları alınan rölöve restitüyon restorasyon ve çağdaş ek yapı projesi müellifi tarafından uygulanmamıştır.
S.Doyduk ile birlikte…






AKHEİROPİTOS MANASTIRI RESTORASYON, EĞİTİM ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ DÖNÜŞTÜRME ve EK YAPI PROJESİ / 2012
Restorasyon ve yeniden işlevlendirme avan projesi
Girne - K.K.T.C.
‘15. yüzyıldan 19.yüzyıla süren bir eklemlenme ve katmanlaşma ürünü olan yapı, 1974'ten bu yana TSK tarafından kullanılmış ve daha sonra üniversiteye tahsis edilmiştir. Yapının ruhuna uygun bir şekilde araştırma merkezi işlevi önerilen yapı restorasyon ve ek yapılarla projelendirilmiştir.
.
S.Doyduk ile birlikte…

